Vis

Op de markt is het vandaag drukker dan anders. Prachtig weer is het, een beetje drukkend zelfs. Had ik maar mijn korte broek aangetrokken en mijn sandalen. Maar nee, ik heb mijn principes. Met vakantie in het buitenland kan het nog wel, maar hier, in mijn eigen stad, wil ik niet de toerist uithangen. Eten voor vanavond, wat kaas, verder hebben we niets nodig.
“Wat denk je van asperges met zalm?” vraagt K.
Eigenlijk zie ik asperges met zalm als een moderne rariteit. Asperges: daarbij horen aardappeltjes, ham en eieren. En botersaus natuurlijk.
“Kunnen we doen,” zeg ik. We lopen langs de kaasboer en kopen daar wat we nodig hebben. Kaas en eieren. K. stuurt mij dan in de richting van de viskramen.
“Kom,” zegt ze. “Even kijken of ze lekkere verse gerookte zalm hebben.”
Ik loop mee, de geur van vis komt dichterbij. Ruikt het naar zee of gewoon naar bederf? Ik weet het nog steeds niet.

Op Vlieland, ik ben een jaar of 7. We hebben een huisje in de Dorpsstraat, geleend van een kennis van mijn ouders. Beneden woont de havenmeester. Mijn broer en ik slapen boven zijn eethoek. Door de kieren tussen de vloerplanken kun je op zijn tafel kijken. We hebben dat al een paar keer gedaan, maar veel te beleven is daar niet, op die tafel.
Naast ons huisje is de vishandel. We ruiken de hele dag vis en mijn vader wil elke dag vis eten. En garnalen en hom en kuit. Gek is hij erop.
“Vandaag eten we hom en kuit,” zegt mijn vader op een dag. “Gebakken.”
Hier laat mijn herinnering me even in de steek, maar halverwege de nacht die daarop volgt word ik wakker. Mijn maag beweegt, ik ben misselijk, er komt wat omhoog, ik spring uit bed, roep mijn broer. Maar dan is het al gebeurd. De hom en kuit komen met kracht naar boven en naar buiten en komen kletsend op de dekens en op de grond terecht.
“Gatver!” roept mijn broer. Maar ik voel me ziek en misselijk, ga terug op bed liggen.
De volgende dag komt de havenmeester naar mijn ouders. Zijn pluchen tafelkleed over zijn arm.

We naderen de viskraam en K. wijst naar de gerookte zalm, die er inderdaad fris en roze bij ligt.
“Heerlijk,” zeg ik en ik hoor mijn moeder zeggen:
“Jaapje, wat heb je nu gedaan? Dat was niet netjes van je.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s